Write your welcome headline here.

Welkom bij Heijmans

lees meer
  • mijn administratie in goede handen
  • mijn administratie in goede handen
‘Betrouwbare
accountant

met moderne
aanpak!’

Het minimumtarief voor zzp’ers en de zelfstandigenverklaring zijn van de baan

Het wetsvoorstel voor een minimum uurtarief voor zzp’ers en de zelfstandigenverklaring komt er uiteindelijk niet. Minister Koolmees heeft naar aanleiding van de consultatie van het wetsvoorstel aangegeven dat het wetsvoorstel, naast de administratieve last, teveel onduidelijkheid met zich meebrengt, waardoor het op onvoldoende steun kan rekenen.

De zogenoemde webmodule vindt volgens het kabinet wel doorgang. Dit is het hulpmiddel (vragenlijst) dat opdrachtgevers zekerheid moet bieden bij het bepalen of een zzp’er als zelfstandige of werknemer wordt beschouwd. Zij weten dan vooraf of zij loonbelasting en werknemersverzekeringen moeten inhouden en afdragen. Vermoedelijk zal in het najaar een pilot van de webmodule worden gedraaid. Tijdens de pilot kan overigens nog geen zekerheid worden ontleend.

Volgens de eerste evaluatie van de ingevulde vragenlijsten zou volgens experts slechts in 25% van de gevallen een opdrachtgeversverklaring (voldoende zelfstandigheid) worden afgegeven. Minister Koolmees noemt dit percentage zorgwekkend. Het is dus nog maar zeer de vraag of dit een passende oplossing gaat zijn voor het al jaren lopende hoofdpijndossier Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (Wet DBA). We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Comments are closed.