Write your welcome headline here.

Welkom bij Heijmans

lees meer
  • mijn administratie in goede handen
  • mijn administratie in goede handen
‘Onze
administratie

in goede
handen!’

Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken

Momenteel treedt u naar buiten toe met het omzetbelastingnummer (ob-nummer) van uw eenmanszaak, dat gevormd wordt door uw Burgerservicenummer (BSN). Vanwege de privacywetgeving gaat hierin iets veranderen met ingang van 1 januari 2020. Er wordt een btw-identificatienummer (btw-id) ingevoerd. Dit betreft een nieuw persoonlijk nummer, dat overigens dezelfde opbouw kent als het oorspronkelijke ob-nummer (NL-9 cijfers-B-2 cijfers), maar niet langer gebaseerd is op het BSN. In het najaar van 2019 ontvangen alle eenmanszaken het nieuwe btw-identificatienummer van de Belastingdienst.

Wat moet u doen?

– U past uw communicatiemiddelen (facturen, briefpapier, digitale gegevens, etc.) aan en contact uw leveranciers en afnemers;

– U gebruikt uw huidige ob-nummer tot en met 31 december 2019;

– U past het btw-id aan in uw administratiesoftware;

Zaken doen met het buitenland: Ontvangt u in 2020 een factuur voor goederen of diensten die de EU-leverancier al in 2019 heeft verricht? En staat op deze factuur toch het oude ob-nummer? Dan hoeft uw klant de leverancier niet te vragen om een factuur met zijn nieuwe btw-id.

Wat (voorlopig) niet wijzigt is de communicatie (waaronder het doen van aangifte) met de Belastingdienst. Die geschiedt nog steeds met het huidige ob-nummer en komt dus niet te vervallen.

Voor vragen kunt u uiteraard bij ons terecht.

Comments are closed.